1. Home
  2.  » 
  3. Blog
  4.  » Blijf jij jezelf of wil je veranderen?

Blijf jij jezelf of wil je veranderen?

Wie wil er nu werkelijk veranderen? Echt veranderen. Iemand anders worden dan wie je nu bent. Iemand worden zoals anderen zouden willen dat je was. Ik vermoed niemand. Wij zijn niet of-of, wij zijn en-en. Toch richten veel verandertrajecten en ontwikkelingsprocessen zich op de vraag: wat wil je veranderd hebben? En om deze verandering te […]

Wie wil er nu werkelijk veranderen? Echt veranderen. Iemand anders worden dan wie je nu bent. Iemand worden zoals anderen zouden willen dat je was. Ik vermoed niemand. Wij zijn niet of-of, wij zijn en-en.

Toch richten veel verandertrajecten en ontwikkelingsprocessen zich op de vraag: wat wil je veranderd hebben? En om deze verandering te realiseren wordt de nieuwe situatie afgezet tegen de bestaande en een traject gestart. Een soort van of-of. Van hier, naar daar. Van onzichtbaar naar zichtbaar. Van naar binnen-gericht naar buiten, meer aanwezigheid.

Bij yin yang werkt dat anders. Geen of-of maar en-en. Open en gesloten. Duidelijk en ook vaag.

Yin en Yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit. Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden. Alle gedragingen verenigd in 1.

Veranderen of verrijken. Als we het perspectief van yin yang verbinden aan de opvatting over veranderen dan is verrijken het nieuwe veranderen. Door te verrijken verbreden en verbinden we perspectieven. We voegen toe. Het is en-en. Stilstaan en versnellen. In verbinding zijn en terugtrekken. Feitelijk zoals onze gehele werkelijkheid is geconstrueerd. Als we respect hebben voor het verleden, is het verleden een basis voor de toekomst.

Vorige week was ik zelf heel druk. Veel afspraken. Team begeleiding. Coachings. Veel activiteiten in perspectief aan het plaatsen. Deze week meer tijd voor reflectie. Balans tussen veelheid en alleen met mezelf.

Iedere keer valt het me op dat als ik de tijd neem voor reflectie, dat ik andere perspectieven toelaat, ik mezelf aan het verrijken ben. Verandering!!!

Pierre Mellegers

Lid worden van onze community?

Ook zin om mee te doen? We hebben je er graag bij om te ontdekken hoe we een mooie bijdrage kunnen leveren aan de wereld om ons heen. Samen staan we sterker. Maken we gave bijeenkomsten en sessies voor en door Dutch Leaders. Wacht niet langer en ga aan de slag met jouw unieke bijdrage aan jezelf, je organisatie en vooral de wereld!! Welkom!