Persoonlijk leiderschap; hoe doe je dat?

Een geruststelling, veel dingen in ons leven doen we op een automatische piloot. Voor de meeste van ons is dat wakker worden, opstaan, werken, thuis komen, sporten, eten, socializen en gaan slapen. Ik schrijf bewust voor de meeste, uitgaande dat je een gezond, vitaal leven hebt. Voor sommigen is dat helaas geen gegeven. Als ik deze routine van leven vertaal naar persoonlijk leiderschap dan spelen 4 basale kwaliteiten een rol: 1. je bent je bewust van de activiteit die je gaat verrichten. 2. Je bent gemotiveerd. 3. Je leidt jezelf voor alles wat nodig is om die activiteit uit te voeren. En voor sommigen is het een routine om 4. te reflecteren of zaken gegaan zijn zoals we die hadden bedacht.


Bewustzijn, zelfmotivatie, zelf leiderschap en zelfreflectie zijn de essentials van persoonlijk leiderschap. Wat ik in de praktijk ontmoet is een ontwikkelingsvraag op al deze 4 kwaliteiten. Ter duiding:

  • Zelfbewustzijn hangt vaak samen met emoties begrijpen en je ratio kunnen verwoorden. Taal geven aan gevoel en logica in denken;

  • Zelfmotivatie is dat stukje energie in ons dat verklaart waarom we iets wel of niet doen. Waardoor word je gemotiveerd en waarom niet?

  • Zelf leiderschap of management gaat ervan uit dat we onze zaakjes weten te regelen, dat we dingen voor elkaar krijgen;

  • Zelfreflectie hangt samen met jezelf zien in de manier waarom je functioneert en omgaat met allerlei zaken.


  • Alles is te leren en te ontwikkelen. In ieder van ons schuilt de kwaliteit van persoonlijk leiderschap. Afhankelijk van de context wordt specifiek persoonlijk leiderschap gevraagd dat aansluit bij die situatie. Waar je in de ene context goed functioneert, kan het zomaar zijn dat je in een andere context zomaar zijn dat je niet goed tot je recht komt. Reflecteer dan voor jezelf eens in welk deel van je persoonlijk leiderschap dat zit.

    Wil je eens sparren, neem gerust contact op!