1. Home
 2.  » 
 3. Event
 4.  » Guts & Glory – jongeren reis van de HELD

Guts & Glory – jongeren reis van de HELD

Datum: 2021
Tijd: 09:00
Locatie: Heel Nederland

Doelstelling
De essentie van het model ‘de reis van de held’ en tevens de doelstelling is dat jongeren leren op een andere manier te leren. Dat ze, ondanks de vele afleidingen en sociale verplichtingen die het leven kent, leren navigeren op eigen kompas en ontdekken wat hun talenten zijn. Ze leren hoe zij deze actief kunnen inzetten om hun plek in hun leven in te nemen. De sociale omgeving en hun actieve rol daarin is van wezenlijk belang in het leerproces. Belangrijk is ook dat jongeren aan de slag gaan met iets wat ze daadwerkelijk willen realiseren, iets concreets, tastbaar en zichtbaar.

Reis van de Held
Dit didactisch model is ontwikkeld door Frank Heckman – MSc, M.A. Sociale Wetenschappen – en is succesvol ingezet, onder andere ten behoeve van topsporters van het Nederlands Olympische Team Athene 2004 en voor podiumkunstenaars van CODARTS, Conservatorium te Rotterdam – 2009 – 2013.
Dit programma borduurt voort op een eerder succesvol traject met TRIAS waarin de reis van negen maanden met negen jongeren en een paar ouderen werd doorlopen. Het is onze bedoeling om vele jongeren en begeleiders uit zorg & onderwijs te raken met dit programma, wat tevens een opleidingstraject is voor alle begeleiders.

 De reis (van de Held)

We nodigen je daarom uit om mee op reis te gaan. Het is een expeditie naar onvermoede krachten, een innerlijk avontuur. Je ontdekt nieuwe kwaliteiten in je zelf en anderen, je leert angst en weerstand te overwinnen, ervaart de magie van het moment om uiteindelijk de ‘schat’ mee naar huis te nemen.

We brengen het concept van de reis in, om je los te maken van vaste patronen, net zoals nomaden. Het leven terugbrengen naar z’n oorsprong. Op pad gaan en je openstellen voor het mogelijke en het onmogelijke. Dat is de kern van reizen.’

DE REIS is een cyclisch leer model. Dat betekent dat de verschillende dimensies altijd met elkaar samenhangen. Als didactisch model sluit het aan bij wat in de literatuur natuurlijke ervarings leerprocessen worden genoemd. Rousseau, Dewey, Langer, Emery, Csikszentmihalyi, Howard Gardner baseren hun werk hierop.

De vijf dimensies van DE REIS:

 • Koers zetten – over ‘dromen’, betekenis, zelfkennis en het zetten van doelen
 • Reisgenoten – belangrijke relaties, sociaal vermogen, omgevingsinvloeden
 • Tegenslag – over de waarheid, in de spiegel kijken, tegenslagen overwinnen
 • Uitvoering – tegenwoordigheid van geest, het beste geven, flow ervaring
 • Terugkeer – de ‘schat’ thuisbrengen, vieren, leren van je ervaring, delen

 

Flow

De rode draad die door alles heen loopt is het fenomeen flow.

Flow ontstaat wanneer je je aandacht zó volledig weet te richten op datgene waar je mee bezig bent, dat je er totaal in opgaat. Een opwindend gevoel van spanning komt over je, het gevoel dat je iets aan het ontdekken bent, het vergt uiterste concentratie. Je loopt een beetje op je tenen, je verlegt je grenzen. De lat gaat telkens net een stukje hoger, omdat je merkt dat het binnen je vermogen ligt. Het maakt niet uit of het om sport gaat, om werk of om hobby: zonder evenwicht tussen uitdaging en vaardigheden geen flow. Te veel uitdaging leidt tot ongezonde spanning en angst, te weinig uitdaging brengt verveling. Beide situaties hebben een hoog afbreukrisico. Als mensen flow beleven, zijn ze makkelijk te herkennen: ze gaan volledig op in wat ze doen, ze presteren boven de maat en genieten. Ze zitten goed in hun vel. De kunst is om dat evenwicht te vinden.’

Patronen herkennen

Ik heb de 5 maanden Trail mogen volgen. Het is voor mij een zeer waardevolle ervaring geweest waarbij ik een stap dichter bij mezelf ben gekomen. Ik heb "leren voelen" hoe ik mij negatieve en positieve gedragspatronen (die er ingebakken zijn) eerder kan herkennen. Daardoor kan ik makkelijker, ten eerste, mezelf "managen" en in de twee plaats, anderen om me heen mee kan krijgen. Pierre, Camiel en Johanneke zijn geen doorsnee trainers/coaches met een kant en klaar programma, maar mensen die het onderste uit de kan bij je halen en het beste met je voor hebben. Dimphy van Wijk.

Vuur

Wat heeft het me opgeleverd…? Ik kan o.a. mezelf omschrijven in één woord (vuur), ik gebruik 'het gewaarworden' regelmatig tijdens gesprekken en ik douche - zonder problemen - 3 minuten koud af. En dat geeft energie! De grootste impact is het feit dat ik mijn belangrijkste belemmerende overtuiging scherp heb gekregen. Ik heb daar nog wel wat te ontwikkelen, maar die bewustwording geeft enorme rust en positieve impact op mijn effectiviteit en geluk.

Naast de persoonlijke groei, heb ik op papier gekregen waar ik professioneel voor sta en wat ik wel en niet wil en dat geeft vertrouwen.

Kortom, ik kijk tevreden en met veel plezier terug. De diversiteit in achtergrond van de deelnemers is super. Hun groei helpt jezelf ook, want hun vraagstuk is soms ook een beetje van jou. Tot slot was ik zeer onder de indruk van de kwaliteit van de trainers (en met al mijn professionele trainingen, heb ik er wel een paar gezien). Ze weten per deelnemer - op een manier die past bij die deelnemer - de snaar te raken, en dat heeft impact…! - Wim van Eijk

Neem je badpak mee

Dertig keer diep in- en uitademen en dan zuurstof uitblazen en ontspannen………voel alsof je onderwater zwemt en haal geen adem. Focus op jezelf voel je lijf. Wat een waanzinnig beleving wanneer je zoveel zuurstof in je lichaam voelt en je eigenlijk geen adem meer hoeft te halen. Een geweldige ontspanningsoefening die je heel veel energie geeft. Dave Doornbos begeleidt deze oefening die aansluitend een bijzonder vervolg krijgt. Buiten staan twee bakken ter grootte van één kubieke meter gevuld met ijs. Intussen sneeuwt het een beetje en is het een paar garden boven nul. Dave laat ons de combinatie zien van focussen op je adem en gericht zijn op je doel.

Aansluitend gaan alle deelnemers één voor één onder begeleiding van Dave het ijs in. Wat een geweldige ervaring om daarna uit te dampen bij 3 graad boven nul op Papendal. Wat een overwinning om die stap in het ijsbad te zetten en langzamerhand tot je nek in het ijs te zitten dankzij de inspirerende begeleiding van Dave. Het is presteren op topniveau voor de DLT deelnemers na deze hele bijzondere ervaring, zelfs in badkleding Bij zo’n tweedaagse past eigenlijk maar één woord nl. ‘gaaf’. - Edo Giel

Inschrijven

Ja, ik wil...

 • Mezelf ontwikkelen
 • Mensgerichtheid in mijn organisatie
 • Een bijdrage leveren aan de wereld

Velen gingen je al voor en maakten een grote stap in hun ontwikkeling! Verlang je ook naar deze transitie? Neem contact op hoe wij jou verder kunnen helpen als mens, medewerker, leider, coach, moeder, vader, …