Guts & Glory – jongeren reis van de HELD
Doelstelling
De essentie van het model ‘de reis van de HELD’ en tevens de doelstelling is dat jongeren leren op een andere manier te leren. Dat ze, ondanks de vele afleidingen en sociale verplichtingen die het leven kent, leren navigeren op eigen kompas. En daarmee ontdekken wat hun talenten zijn. En hoe zij die actief kunnen inzetten om hun plek in hun leven in te nemen. De sociale omgeving en hun actieve rol daarin is van wezenlijk belang in het leerproces. Belangrijk is ook dat jongeren aan de slag gaan met iets wat ze daadwerkelijk willen realiseren, iets concreets, tastbaar en zichtbaar.
Reis van de Held
Dit didactisch model is ontwikkeld door Frank Heckman – MSc, M.A. Sociale Wetenschappen – en is succesvol ingezet, o.a. ten behoeve van topsporters van het Nederlands Olympische Team Athene 2004 en voor podiumkunstenaars van CODARTS, Conservatorium te Rotterdam – 2009 – 2013.
Dit programma borduurt voort op een eerder succesvol traject met TRIAS waarin DE REIS van negen maanden met negen jongeren en een paar ouderen werd doorlopen. Het is onze bedoeling om vele jongeren en begeleiders uit zorg & onderwijs te raken met dit programma, wat tevens een opleidingstraject is voor alle begeleiders.
DE REIS (van de Held)
‘We nodigen je daarom uit om mee op reis te gaan. Het is een expeditie naar onvermoede krachten, een innerlijk avontuur. Je ontdekt nieuwe kwaliteiten in je zelf en anderen, je leert angst en weerstand te overwinnen, ervaart de magie van het moment om uiteindelijk de ‘schat’ mee naar huis te nemen.
We brengen het concept van de reis in, om je los te maken van vaste patronen, net zoals nomaden. Het leven terugbrengen naar z’n oorsprong. Op pad gaan en je openstellen voor het mogelijke en het onmogelijke. Dat is de kern van reizen.’
DE REIS is een cyclisch leer model. Dat betekent dat de verschillende dimensies altijd met elkaar samenhangen. Bijvoorbeeld, als het je tegenzit – Tegenslag – dan is de meest automatische beweging, terugtrekken, en het zicht op je doel, ben je dan even kwijt. Als je DE REIS een beetje in de vingers krijgt weet je dat de Tegenslag er onlosmakelijk bij hoort. En ga je vanuit de pijn op zoek naar je Reisgenoten en je doel – Koerszetten –.
Als didactisch model sluit het aan bij wat in de literatuur natuurlijke ervarings leerprocessen worden genoemd. Rousseau, Dewey, Langer, Emery, Csikszentmihalyi, Howard Gardner.
DE REIS kent vijf dimensies:
- Koers zetten: – over ‘dromen’, betekenis, zelfkennis en het zetten van doelen
- Reisgenoten – belangrijke relaties, sociaal vermogen, omgevingsinvloeden
- Tegenslag – over de waarheid, in de spiegel kijken, tegenslagen overwinnen
- Uitvoering – tegenwoordigheid van geest, het beste geven, flow ervaring
- Terugkeer – de ‘schat’ thuisbrengen, vieren, leren van je ervaring, delen
Flow
De rode draad die door alles heen loopt is het fenomeen flow.
‘Flow ontstaat wanneer je je aandacht zó volledig weet te richten op datgene waar je mee bezig bent, dat je er totaal in opgaat. Een opwindend gevoel van spanning komt over je, het gevoel dat je iets aan het ontdekken bent, het vergt uiterste concentratie. Je loopt een beetje op je tenen, je verlegt je grenzen. De lat gaat telkens net een stukje hoger, omdat je merkt dat het binnen je vermogen ligt. Het maakt niet uit of het om sport gaat, om werk of om hobby: zonder evenwicht tussen uitdaging en vaardigheden geen flow. Te veel uitdaging leidt tot ongezonde spanning en angst, te weinig uitdaging brengt verveling. Beide situaties hebben een hoog afbreukrisico. Als mensen flow beleven, zijn ze makkelijk te herkennen: ze gaan volledig op in wat ze doen, ze presteren boven de maat en genieten. Ze zitten goed in hun vel. De kunst is om dat evenwicht te vinden.’
Inschrijven
Ja, ik wil...
- Mezelf ontwikkelen
- Mensgerichtheid in mijn organisatie
- Een bijdrage leveren aan de wereld
Velen gingen je al voor en maakten een grote stap in hun ontwikkeling! Verlang je ook naar deze transitie? Neem contact op hoe wij jou verder kunnen helpen als mens, medewerker, leider, coach, moeder, vader, …
