1. Home
  2.  » 
  3. Blog
  4.  » Je moet meer loslaten

Je moet meer loslaten

Deze feedback kreeg ik regelmatig het afgelopen jaar. ‘Je moet meer loslaten Pierre.’ Tja, loslaten, hoe dan? Ik vergeleek de uitspraak met het loslaten van een tas met boodschappen. Zo’n tas waarvan je net de inhoud zorgvuldig hebt uitgezocht en afgerekend. Om vervolgens lopend huiswaarts erachter te komen dat deze net iets te zwaar is […]

Deze feedback kreeg ik regelmatig het afgelopen jaar. ‘Je moet meer loslaten Pierre.’ Tja, loslaten, hoe dan?

Ik vergeleek de uitspraak met het loslaten van een tas met boodschappen. Zo’n tas waarvan je net de inhoud zorgvuldig hebt uitgezocht en afgerekend. Om vervolgens lopend huiswaarts erachter te komen dat deze net iets te zwaar is voor het stuk dat je moet afleggen. Het handvat begint al na een paar minuten in je handen te snijden en je wisselt continu van hand om het gewicht te verdelen. Zo’n tas met dure spulletjes ga je niet zomaar loslaten. Stel je voor dat je de tas halverwege neerzet…. wat denk je dat er dan gebeurt. Tas weg! Toch?

Ik begrijp zo’n uitspraak dus niet. Loslaten.

Dus wat heb ik gedaan. Ik heb aan al die mensen die mij feedback hebben gegeven gevraagd wat ze er nu precies mee bedoelen. Het volgende kreeg ik te horen:

  1. Loslaten is zorgvuldiger kiezen wat je wel en niet doet,
  2. Minder doen,
  3. Loslaten is je projecten verdelen over andere collega’s, de last verdelen,
  4. Je activiteiten meer verspreiden over een langere periode,
  5. Niet teveel tegelijk willen doen,
  6. Ff helemaal niets doen.

Mooi, hier kan ik iets mee. Ik heb alle adviezen meteen toegepast. En het effect?

Als ik nu kijk naar m’n tas met boodschappen, dan:

– Zit er minder in omdat ik me niet laat verleiden om allerlei aanbiedingen mee te nemen (advies 1). Dat lijkt makkelijk, maar in essentie komt dat neer op ‘nee’ zeggen en werk doorgeven,

– Neem ik voortaan een karretje mee. Met een collega naar een nieuwe klant geeft veel voordelen en is leuker (advies 2 en 3),

– Ik ben gaan experimenteren met het laten thuisbezorgen. Zo, wat een uitvinding!! (Advies 4 en 6). Het voordeel is dat je meer kunt bestellen.

Om bij dat laatste te blijven. In de online business valt nog veel te doen. Online coaching, webinars, community building, blogs en vlogs maken…. Leuk om me de komende maanden verder in verdiepen. Tegelijkertijd vind ik het fysieke aspect ook belangrijk. Het is zo’n routine dingetje. Je komt wat mensen tegen, wandelingetje, etc. Ik denk dat de combi me bevalt.

Pierre Mellegers

Lid worden van onze community?

Ook zin om mee te doen? We hebben je er graag bij om te ontdekken hoe we een mooie bijdrage kunnen leveren aan de wereld om ons heen. Samen staan we sterker. Maken we gave bijeenkomsten en sessies voor en door Dutch Leaders. Wacht niet langer en ga aan de slag met jouw unieke bijdrage aan jezelf, je organisatie en vooral de wereld!! Welkom!